Wonen & Buren
Wonen & Buren
Soms krijgt u te maken met regels die uw gemeente stelt voor bijvoorbeeld het bouwen van een woning of tuinhuis. U moet bijvoorbeeld een vergunning aanvragen of u moet iets verwijderen. Ook kan het zijn dat uw buren overlast veroorzaken of iets gaan bouwen waar u het niet eens mee bent. U kunt dan bezwaar maken of de gemeente verzoeken om handhavend op te treden. Bij Lamers Juridische Hulp bent u aan het juiste adres voor dit soort juridische kwesties.
Veelvoorkomende onderwerpen over dit thema
Welke regels gelden op uw perceel
Vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 heeft iedere gemeente één omgevingsplan waarin de regels over de fysieke leefomgeving zijn opgenomen. Denk daarbij aan regels over het gebruik van een perceel of over de maximale bouwhoogte van een woning. Het omgevingsplan bevat daarnaast ook regels over het kappen van een boom, het aanbrengen van reclame, het maken van een uitweg en regels over het tegengaan van hinder.
U heeft een vraag over een omgevingsvergunning
Wanneer u een bouwwerk wil bouwen kan het zijn dat u daarvoor een omgevingsvergunning nodig heeft. Met een omgevingsvergunning krijgt u van de gemeente toestemming om het bouwwerk te realiseren. Kleinere bouwwerken in het achtererfgebied (de achtertuin) kunnen in veel gevallen zonder vergunning worden gebouwd. Het is raadzaam om vooraf informatie in te winnen bij een deskundige hierover voordat u begint met de bouw.
U heeft een vraag over een eigendomssituatie
Vaak is het handig om te weten wie de eigenaar van een perceel is, zodat u deze persoon kunt aanspreken op een tekortkoming. Of u wilt graag weten of het gedeelte van de grond dat u al jaren in gebruik heeft ondertussen verjaard is en nu uw eigendom is geworden.
U heeft een vraag over het burenrecht
Heeft u last van overhangende takken, doorschietende wortels of onrechtmatige hinder van bijvoorbeeld hondengeblaf? Dit zijn allemaal situaties die vallen onder het zogenaamde burenrecht.
U ervaart overlast van uw buren
Buren worden tegen elkaar beschermd door het burenrecht. Dit recht is neergelegd in het Burgerlijk Wetboek. Ook kunt u zich in veel gevallen tot de gemeente wenden wanneer u overlast ervaart van uw buren. Bij een overtreding dient de gemeente namelijk in de regel handhavend op te treden.
U wilt weten of u een vergunning nodig heeft
Zijn er in uw directe omgeving bouwplannen of wil iemand in een naastgelegen pand een horecabedrijf starten, dan zal daarvoor in de meester gevallen een vergunning afgegeven moeten worden door de gemeente. Tegen deze vergunning kan bezwaar gemaakt worden. Let op! De termijn voor het maken van bezwaar is kort. U dient dus snel te handelen wanneer u bekend raakt met een verleende vergunning.
Bezwaar maken tegen een verleende vergunning
Zijn er in uw directe omgeving bouwplannen of wil iemand in een naastgelegen pand een horecabedrijf starten, dan zal daarvoor in de meeste gevallen een vergunning afgegeven moeten worden door de gemeente. Tegen deze vergunning kan bezwaar gemaakt worden. Let op! De termijn voor het maken van bezwaar is kort. U dient dus snel te handelen wanneer u bekend raakt met een verleende vergunning.
Bezwaar maken tegen een legesaanslag
U vraagt een vergunning aan en krijgt enkele maanden later een legesaanslag. U bent het niet eens met de daarin opgenomen bouwkosten, omdat deze door de gemeente vele malen hoger zijn vastgesteld dan u werkelijk heeft gemaakt. U kan dan bezwaar maken.
Bezwaar maken tegen een WOZ-beschikking
Ieder jaar valt er weer een brief in de bus waarin u wordt verzocht om de WOZ-belasting te betalen. De hoogte van deze belasting wordt gebaseerd op de waarde van uw woning. Het kan zijn dat deze waarde te hoog is vastgesteld, waardoor u dus meer belasting betaalt. U kunt tegen de WOZ-beschikking bezwaar maken.
Een Woo-verzoek indienen ter verkrijging van informatie van uw gemeente
De meeste documenten die de gemeente in haar archief heeft zijn openbaar. U kunt deze stukken dus via een informatieverzoek of via een Woo-verzoek (Wet open overheid) opvragen.
Een handhavingsbesluit aanvechten
Een gemeente kan u door middel van een handhavingsbesluit opdragen om een bepaalde activiteit te staken of een bouwwerk te verwijderen. Tegen een dergelijk besluit kunt u bezwaar maken.
U heeft een sluitingsbevel ontvangen van uw gemeente
Het kan zijn dat u door de burgemeester wordt bevolen om uw pand voor een periode van een half jaar te sluiten wegens een daarin aangetroffen hennepkwekerij. Dit heeft vaak vergaande gevolgen voor huurder en eigenaar. Wanneer u hiermee geconfronteerd wordt verdient het dus de voorkeur om bezwaar te maken tegen het sluitingsbevel.