14 augustus 2022

Overlast buren

-  blog  -

U ervaart overlast van uw buren. Wat kunt u daartegen doen? 
 
Indien u last heeft van bijvoorbeeld overhangende takken, glurende buren, verminderde lichtinval of geluid- en/of stankoverlast, dan kunt u daar in veel gevallen iets aan (laten) doen! Hieronder zal ik een aantal mogelijkheden voor u op een rij zetten.
 
  • Ga in gesprek met uw buren. Indien u liever het gesprek niet aan wilt gaan, schrijf dan een brief (of mail) waarin u hem of haar vriendelijk verzoekt om de overlast te beperken en/of weg te nemen.
 
  • Als aanvulling op het vorige punt is het ook mogelijk om samen met buurbemiddeling tot een gezamenlijke oplossing te komen. Daarbij is het van belang dat beide partijen bereidwillig zijn het probleem op te lossen.
 
  • Wanneer ook punt 2 niet tot het gewenste effect leidt (of u direct wilt doorpakken), dan is de meest makkelijke (en goedkope) manier om de overlast van uw buren aan te pakken het indienen van een handhavingsverzoek bij uw gemeente. De gemeente zal dan op onderzoek uit moeten gaan en bij een overtreding (bijvoorbeeld geluidsoverlast of hinderlijk geparkeerde voertuigen) handhavend moeten optreden.
 
  • Tot slot kunt u er nog voor kiezen om de overlast via het civiele recht (oftewel ‘burenrecht’) aan te pakken. Dit kunt u doen door een jurist een brief te laten sturen of een advocaat een procedure bij de civiele rechter op te laten starten. Let op: het laatste is een dure optie!