16 februari 2022

Drugspand

-  blog  -

Kan de burgemeester zomaar besluiten om uw woning te sluiten na de vondst van drugs? 
 
Kort en krachtig: ja, maar niet zomaar. 
 
Wanneer is een burgemeester bevoegd tot sluiting?
De bevoegdheid van de burgemeester om over te gaan tot een sluiting van uw woning is neergelegd in artikel 13b van de Opiumwet (ook wel de Wet Damocles genoemd). Daarin is kort samengevat opgenomen dat de burgemeester uw woning kan sluiten indien daarin een handelshoeveelheid hard- en/of softdrugs is aangetroffen. Van een handelshoeveelheid is sprake bij een hoeveelheid van:
  • meer dan 0,5 gram harddrugs (of meer dan 1 pil),
  • meer dan 5 gram softdrugs,
  • meer dan 5 cannabisplanten.
Bij deze hoeveelheid worden de drugs geacht bestemd te zijn voor de handel. Slecht in de volgende gevallen komt de bevoegdheid tot sluiting te vervallen:
  • er is sprake van een geringe overschrijding van de gebruikershoeveelheid,
  • u een helder en consistent betoog kunt geven over uw gebruik,
  • geen andere zaken in de woning zijn aangetroffen die wijzen op drugshandel (bijvoorbeeld een weegschaal, wapens of grote hoeveelheden contant geld).
Indien u niet aannemelijk kunt maken dat de drugs niet bestemd zijn voor de handel, dan staat de bevoegdheid van de burgemeester vast en mag hij in principe overgaan tot sluiting.
 
Mag een burgemeester zomaar gebruik maken van zijn bevoegdheid?
Als vaststaat dat in uw woning een handelshoeveelheid soft- en/of harddrugs is aangetroffen, dan moet de burgemeester eerst nog een belangenafweging maken voordat hij tot een daadwerkelijke sluiting mag overgaan. Bij zijn belangenafweging moeten de volgende belangen worden betrokken.
  • Noodzaak: is de sluiting wel echt noodzakelijk? Dit is niet het geval wanneer sprake is van een zeer geringe overschrijding, er geen sprake is van recidive of indien er geen feitelijke handel in of vanuit de woning heeft plaatsgevonden.
  • Verwijtbaarheid: verwijtbaarheid ontbreekt wanneer u totaal geen weet heeft gehad van de aangetroffen handelshoeveelheid drugs in uw woning. Van u wordt dan wél verwacht dat u ook daadwerkelijk (uitvoerige) controles heeft uitgevoerd in het door u verhuurde pand. 
  • Gevolgen: bent u omwille van medische redenen gebonden aan de woning of zijn er minderjarige kinderen in het spel, dan kan het zijn dat de burgemeester niet mag overgaan tot een sluiting. 
Hoe ziet een sluiting eruit? 
Bijna iedere gemeente heeft een zogenaamd Damoclesbeleid opgesteld. Daarin heeft de burgemeester opgenomen hoe hij met zijn sluitingsbevoegdheid omgaat. Ook zijn daarin de sluitingstermijn en de wijze van sluiting opgenomen. In veel gevallen zal de sluitingstermijn van een woning (bij een eerste constatering) 3 maanden betreffen. Is het pand geen woning, maar bijvoorbeeld een winkel of loods, dan zal de termijn al snel 6 maanden zijn. 
 
Stel, de burgemeester besluit om over te gaan tot sluiting en stuurt u zijn besluit (lees: last onder bestuursdwang). Wat wordt dan van u verwacht:
  • u dient binnen een gestelde termijn (lees: begunstigingstermijn) de woning te sluiten (bijvoorbeeld vervangen sloten of dichttimmeren openingen),
  • indien u niet binnen de gestelde termijn tot sluiting overgaat, zal de burgemeester de woning (laten) sluiten en de kosten op u verhalen,
  • de woning wordt verzegeld en u mag de woning gedurende de sluitingsperiode niet betreden. Dit is namelijk strafbaar,
  • de sluiting wordt ingeschreven in de openbare registers.
Zoals u ziet heeft een sluiting dus grote gevolgen. Niet alleen wordt uw woning tijdelijk gesloten, ook zult u strafrechtelijk worden vervolgd en zullen de Belastingdienst en de netbeheerder nog bij u aankloppen. 
 
Heeft u van uw gemeente een voornemen tot of definitief sluitingsbesluit ontvangen, neem dan vrijblijvend contact met mij op. 
 
Hieronder treft u een uitspraak aan van de rechtbank Limburg over een zaak die ik namens de gemeente Maasgouw heb gevoerd.