2 april 2022

Gevaarlijke boom buren

-  blog  -

Gevaarlijke boom aanwezig op het perceel van uw buren? Lees hier wat u daartegen kunt doen. 

Wanneer bijvoorbeeld op het perceel van uw buren een boom aanwezig is die dusdanig groot is geworden en is gaan overhellen, waardoor deze boom een gevaar vormt voor u en uw eigendommen (denk bijvoorbeeld aan uw woning of bijgebouwen), dan is het mogelijk om uw gemeente te verzoeken daartegen handhavend op te treden. Hoe dit in zijn werk gaat, leg ik u hieronder uit. 
 
Als u van mening bent dat de boom van uw buren een gevaar voor u vormt, dan schrijft u een brief naar uw gemeente waarin u aangeeft dat de boom een gevaar oplevert voor uw veiligheid. In diezelfde brief verzoekt u uw gemeente vervolgens om daartegen handhavend op te treden. Dit wordt ook wel een ‘handhavingsverzoek’ genoemd (daarover vindt u meer informatie in een van mijn eerdere blogs). 
 
Uw gemeente is vervolgens verplicht om een onderzoek te (laten) verrichten naar de staat van de boom en de gevaarzetting ervan. Wanneer dit onderzoek uitwijst dat door de (slechte) staat van de boom een gevaar ontstaat voor uw veiligheid (denk bijvoorbeeld aan een omvalgevaar), dan is uw gemeente in de regel tevens verplicht daartegen handhavend op te treden. 
 
Dit handhavend optreden kan inhouden dat aan uw buren een last (ook wel een ‘bevel’) wordt opgelegd om de boom te verwijderen of zodanig aan te passen dat deze geen gevaar meer voor u vormt. Wordt niet tijdig aan de last voldaan, dan kan de gemeente zelf de boom (laten) verwijderen of snoeien op kosten van uw buren (de last onder bestuursdwang), of een verschuldigde dwangsom incasseren (de last onder dwangsom). 
 
Kortom, het is bij een gevaarlijke boom niet noodzakelijk om een dure en tijdrovende civiele zaak te starten bij de rechtbank. Waarbij tevens een advocaat verplicht is. In de plaats daarvan kunt u zelf uw gemeente kosteloos verzoeken om handhavend op te treden tegen deze boom. In de regel (en zeker bij een gevaarlijke situatie) dient uw gemeente vervolgens binnen 8 weken een besluit te nemen op uw verzoek. Wanneer dit besluit onbevredigend voor u is, dan kunt u daartegen ook weer kosteloos bezwaar maken.